Välkommen!

Välkommen till vår blogg. Här publicerar vi bilder från när och fjärran när vi och våra vänner är ute och skärmflyger.

måndag 14 januari 2013

Premiär på Hunneberg!

 I Göteborg finns det inte många flygställen som fungerar när vinden kommer från Nord-Ost så det var extra spännande när jag pratade ihop mig med Peter Larsson att försöka åka hit och testa Hunneberg utanför Trollhättan. Tillslut blev vi 7 piloter som åkte hit denna dag och alla fick flyga utom just Peter som tyvärr var tvungen att åka iväg tidigare.

Bilder och film: Yaacov Neselrot
Text: Torbjörn Heed

Efter en dryg timmes bilfärd från Göteborg via Sollebrunn så kom vi tillslut fram till landningen nedanför hanget där Peter Larsson stod och väntade på oss. Vi satte upp vindvimpeln och körde upp på "berget". Hyffsat halt på vägen upp, så glad att Yaacov hade rejäla dubbar på sin Volvo =) Mats Axelsson hade varit här en gång tidigare så med hans expertis så hittade vi rätt ställe att köra av vägen och parkera, för att sedan gå ut mot starten. Det tog väl cirka 10 minuter kan jag tänka mig.



Ett bra tips är att lämna en bil på landningen och en vid starten - logistiken går mycket enklare då. Detta är inget ställe man topplandar på om man inte gjort topplandningar på Brunnstorp =P -- alltså man topplandar inte här =)

Vi var också riktigt glada att möta upp de trogna flygrävarna Lennart B och Ronny T. Är man på samma ställe som någon av dessa två så blir det oftast flygning =) Det är ett bra knep att veta!

Framme på starten så är det något byig vind, och något snett. Men Lennart kopplar i och när det blir ett bra startfönster kilar han iväg elegant över stupet! Får riktigt fin höjd - yes - ingen bomresa idag heller tänker jag =)


Ronny kopplar också i sig - men som sagt - inte helt lätt att komma iväg här men tillslut blir det ett bra tillfälle och Ronny kommer också iväg och får fin höjd.

Alltid bra att få lite hjälp när skärmen hänger upp sig på något som den inte ska göra =P

Sedan "hoppar" vi ut en efter en i det kalla lufthavet - värmen från mitt leende av att äntligen flyga igen i kombination med kläder som gör att man inte fryser gör att man kan stå ut i den isande kylan. Värmepåsarna från Clas Olsson gör sitt trick tillsammans i mina tjocka vintertumvantar - fryser bara lite om fötterna..Skulle haft värmepåsar där också inser jag.

Utsikt söderut från luften

Blir ett riktigt skönt flyg - och jag flyger fram och tillbaka längs hanget och bara njuter! Så otroligt nice!! Glädjen blir total sedan när Mats som sista pilot lyfter ut från starten och tar sig över hangkanten! Expedition Hunneberg känns väldigt lyckad och en otroligt fin inledning på flygsäsongen 2013.

Fin vy över Vänern från luften!

Hunneberg öst (klassat pilot 2)  är ett riktigt fint ställe men det kräver stor respekt med tanke på dess stupstart och något smala startkorridor. Det blir lätt turbulent om vinden inte ligger rakt på. Tänk på att det ligger i kontrollerad luft och max flyghöjd varierar beroende på hur Trollhättan och Såtenäs har öppet. När båda är stängda (oftast under lördagar) gäller 4500MSL. Var noga att kolla upp detta innan.

Mer info om flygstället finns på VSK flygguide.