Välkommen!

Välkommen till vår blogg. Här publicerar vi bilder från när och fjärran när vi och våra vänner är ute och skärmflyger.

tisdag 2 juni 2015

Fly Again Åre 2015

Förväntningarna var högt ställda inför årets Åre-resa vecka 18 med rpm Sport! En sak var ju säker - oddsen för mer flygning än förra årets resa var ju ganska höga. Vi var ett litet mindre gäng i år, och det gjorde att det blev en väldigt tight sammanhållning i gruppen - riktigt kul!Morgonstund har flyg i mun! Underbart - det är flygbart direkt när vi rullar in med nattåget till Åre centralstation tidigt tisdag morgon. Sovit men inte helt utvilad brukar vara min sömn på nattåg - men känner hur man blir pigg av att bara inse att det kommer bli flygning. Efter en briefing på Draklanda för de piloter som inte flugit i Åre förut, så tar vi första bästa lift upp på berget. Vinden kommer från Nordväst och är ganska svag. Vi gör alla ett lugnt nerflyg till Draklanda. Det är framåtstart som gäller, och snön är stundtals inte tillräckligt hård så man tappar lätt balansen, så för några av oss blir det några startförsök innan vi kommer iväg.Efter ytterligare ett flyg så står vi uppe på starten igen - vinden har ökat och i mitt sinne så finns förhoppningen om att det ska gå att hanga kvar - smörhang på valvet är ju en riktig klassiker! Staffan startar ut först ur vårt gäng och han hänger kvar gott i luften - snabba ryck för att också komma upp i luften. Stoppar in ett par värmepåsar i handskarna för att kunna flyga läääänge utan att frysa - för är det inte irriterande att behöva gå ner och landa bara för att behöva värma sig - det misstaget har man ju gjort många gånger!


Smörhang - film av Per Hjertén

Yeesss --- smörhang! Njuter av fulla muggar när vi susar genom den laminära fjälluften. En del nya på hanget och det märks - några sköter sig exemplariskt och några har inte speciellt mycket koll på hangreglerna. Luften fylls på med fler och fler piloter - de som har mer hangvana lyckas hålla sig kvar medan de andra landar nere på Olympia platån. Efter cirka 1.5 hr så är jag nöjd och flyger ner mot Draklanda - ganska stökigt i luften ovanföra Draklanda så väljer att landa något västerut på ett fält - supernöjd och endorfinerna flödar högt! Innan kvällsmaten så kör några ett litet balanseringspass på Draklanda också - skadar aldrig!

Henrik kör ett balanseringspass på Draklanda


Följande dag så blåser det alldeles för mycket för att vi ska kunna flyga, men några av oss kör lite balansering på Draklanda, och vi kör en bowlingrunda på kvällen där Staffan visar sig vara en dold bowlingstjärna - och jag som hoppades på att få vinna =P

Staffan tog övertygande hem vinsten i första Bowlingsmatchen!


På Torsdag har vi en prognos med ökande vind runt 12-13 tiden, så vi snabbar oss upp mot Hummeln. Efter en liten bergstur på berget kommer vi tillslut fram till starten (genvägen visade sig vara lite mer alpin än jag hade tänkt) Det är väldigt många piloter på starten så vi väljer att starta höger om liften för oss själva.

Don't trust a pilot with a shiny helmet =P


Det blir ett lugnt nerflyg till Draklanda - men vi  satsar att snabbt ta oss upp mot toppen för vårt andra flyg. Stomberg väntar redan på toppen på oss - men tyvärr möter oss molnbasen väl tidigt. Vi tar sittliften ner från 1000-meters starten, och går längs platån mot Hummeln tills vi hittar en lämplig start.

Stomberg startar ut från vår höga start på Hummeln


Ny start = Nya möjligheter! =) Vinden har ökat något, och Sverige Cup piloterna har börjat starta nere från Hummeln och de börjar ta sig upp längs bergskammen. Vi startar ut en efter en - det lyfter bra men är något turbulent i luften. Efter ett tag väljer jag att gå ner och landa på Draklanda - men Staffan flyger högt och landar först efter 45 minuter på Draklanda med ett stort leende på läpparna - gott jobbat!

Staffan hangar fint på Hummeln!


Fredag - prognosen ser lovande ut! Bara molnbasen höjer sig! Vi satsar på rappet, och går ner mot Dubbla vändhjulet för att komma under molnbasen. Stomberg startar först och rapporterar om fin termik. Vi andra väntar lite för att få ännu bättre förhållanden. Många piloter på starten - och en hel del intressanta framåtstarter. Tomas gör nog dagens snyggaste "face-plant" och smakar lite snö! =)

Per Hjertén gör en fin start!


Tomas smakar hur rent snön smakar i Åre!
Rätt starttid visar sig vara nyckeln till riktigt fina flyg - jag lyckas bara ta ett par termikblåsor medans Staffan flyger sin första out-and-return till Duved och tillbaka. Själv kom jag inte längre än till parkeringen utanför Holiday Club =)

Stomberg väntar på högre molnbas!


Lördag - Blåsigt värre! Vi går långt ner i Tvåråvalvet för att hårdvindshanga. Jag startar först med min mini-skärm och det lyfter riktigt bra - flyger bort mot Stendalen där jag hangar kvar ett tag innan jag landar nere vid stendalsliften. Riktigt rolig flygning! =) Staffan kommer också upp i luften med sin vanliga skärm, och får ett riktigt gott flyg!

Hårdvindshangning nere i Stendalen med SpeedUp:en

Efter en lyckad flygvecka är man värd en god dessert! =)

Riktigt rolig Åre-resa med mycket varierad flygning! Hoppas att se er i Åre nästa år!

Nöjd reseledare =)